Fåborg Kirke

Fåborgs gamle kirketårn

Fåborgs gamle kirketårn

Klokketårnet Klokketårnet er en del of Faaborgs oprindelige sognekirke Sct. Nicolai.

Kirken er fra ca. 1250, mens selve Klokketårnet er bygget i slutningen of 1400-tallet. Da kirken efter reformationen var meget forfalden, skænkede Chr. III i 1539 byen det nedlagte Helligåndsklosters kirke til sognekirke. Den gamle kirke bleu revet ned, men Klokketårnet lod man stå. I tårnet findes tre klokker, de to hænger i lydhullerne i selve tårnet. Den største, den i nordsiden, er støbt of Laur. Jensen fra Bellinge i 1646. I vestsiden hænger den mellemste klokke. Den bleu købt i 1779 fra den nedlagte kirke i Kjørup og er støbt ca. 1520. Den bruges sammen med den store klokke til kirke- og begravelsesringning. Den tredje og mindste klokke står på gulvet og bruges ikke. Tidligere bleu den brugt til kvarterslag, men det klares nu of den mellemste klokke.

I klokketårnet, som har fast åbningstid i somxnertiden, findes der et meget fornemt klokkespil med 38 klokker, som bleu skænket kirken i 1960. 4 gange i døgnet sender klokkespillet sine smukke toner ud over by og sogn: Kl. 8: Se nu stiger solen of havets skød. Kl. 12: Giv mig, Gud, en salmetunge. - Kl. 16: Befal du dine veje. Kl. 22: Fred hviler over land og by.

Går man ind ad indgangen i østsiden, kommer man ind i et højt rum med krydshvælvning. En trappe fører op over hvælvingen og videre forbi urværket til klokkerummet. Endnu en trappe højere oppe fører til det 8 kantede lanternerum. Herfra er der en storslået udsigt til alle cider, især ud over det fynske øhav mod syd. Nærmest Jigger Bjørnø og bag øens to høje bakker sec Avernakø med sin hvide kirke. Denne ø er med en dæmning forbundet til Korshavn. Nærmest den fynske kyst Jigger Svehnø med sine gale klinter og længst borte Jigger Ærø og Als. På Ærøs høje nordspids sec Skjoldnæs fyr. Mod vest Jigger Homeland med Horne rundkirke og slottet Hvedholm. Halvøen Bjerne, med fiskerlejet Dyreborg og Dyreborg skov, strækker sig ud fra Homeland. Halvøen afsluttes med den lille høje halvø "Knold".

Bag skoven ses Lyø med kirke og mølle. Kigger man mod nord sec "De fynske alper". Til venstre Svanninge kirke med det høje, slanke spir og til højre Diernæs kirke.

Rundt om klokketårnet Jigger så Faaborg med de røde tegltage og snævre stræder. Man iar et kig ind i alle de gamle købmandsgårde i bindingsværk og kan se ud over Torvet med Ymerbrønden og det tidligere rådhus. Man kan kigge ned gennem Torvegade til den gamle hyggelige Holkegade, hvor museet "Den gantle Gaard" Jigger. I yderkanten of byen Jigger kirken med sit høje røde tag og den lille spåntækte tagrytter. Til den anden side sec havnen, færgelejerne og spadserestien "Langelinie", der fører ud til "Klinten".


Til oversigt Tilbage til kirken Print
qr code