Egense Kirke

Prædikestol

Prædikestol

Prædikestolen står på den sydlige side af midtergangen lige over for døbefonten på en smuk, munkestensmuret sokkel fra den sidste restaurering i 1951.
Selve prædikestolen er fra 1561 og er måske kirkens første, idet prædikenen Først efter reformationen blev et fast led i gudstjenesten. Stolen er trefløjet, udskåret i træ, og er et meget smukt renæssancearbejde.
Siden ind mod sydmuren har ingen udsmykning. De to sider ud mod rummet er afgrænsede af en fint udskåret pilaster eller halvsøjle og delt midt igennem på langs af en fuldstændig tilsvarende pilaster. Desuden er begge sider delt på tværs i tre felter. I felterne forneden er der et udskåret mandshoved, flankeret af to engle med et blad, muligt forestillende en palmegren, i hånden. I de tilsvarende felter foroven er der også mandshoveder, engle, blade og rankeslyngninger.

Der findes en nøje beskrivelse af hele prædikestolen, hvoraf man kan konkludere, at giverne, som sikkert har været de daværende ejere af Hvidkilde, Lehnskov eller Skovsbo, har ønsket at forevige deres portrætter og våbenskjolde.
Eftersom prædikestolen er dateret til år 1561, må den være opsat i Karen og Ejler Rønnows ejerperiode.


Til oversigt Tilbage til kirken Print
qr code